Als werknemer heeft u recht op loon voor de gewerkte uren. Maar in sommige gevallen mag uw werkgever loon inhouden. In deze blog bespreken we de regels rondom het inhouden van loon, zodat u weet waar u aan toe bent.
Inhoudsopgave
Wanneer mag een werkgever loon inhouden?
Er zijn een aantal wettelijke gronden waarop een werkgever loon mag inhouden. De meestvoorkomende zijn:
- De werknemer heeft niet gewerkt: Als u zonder geldige reden niet heeft gewerkt, mag uw werkgever loon inhouden voor de uren die u niet heeft gewerkt.
- Schadevergoeding: Als u schade heeft veroorzaakt aan de werkgever, mag de werkgever de schadevergoeding verrekenen met uw loon. Dit mag alleen als de schade door uw schuld is ontstaan.
- Boete: Als u een boete heeft gekregen van de werkgever, mag de werkgever de boete verrekenen met uw loon. Dit mag alleen als de boete in de arbeidsovereenkomst is opgenomen en de boete redelijk is.
- Beslag: Als er beslag is gelegd op uw loon, mag de deurwaarder een deel van uw loon inhouden.
Toestemming van de werknemer
In sommige gevallen mag de werkgever alleen loon inhouden als u hiervoor toestemming heeft gegeven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij:
- Het inhouden van pensioenpremie: De werkgever mag alleen pensioenpremie inhouden van uw loon als u hiervoor toestemming heeft gegeven.
- Het inhouden van kosten voor huisvesting: De werkgever mag alleen kosten voor huisvesting inhouden van uw loon als u hiervoor toestemming heeft gegeven.
Minimumloon
De werkgever mag nooit zomaar loon inhouden waardoor u minder dan het minimumloon overhoudt. Het minimumloon is het laagste loon dat een werkgever aan een werknemer mag betalen.
Bezwaar maken
Als u van mening bent dat uw werkgever ten onrechte loon heeft ingehouden, kunt u hier bezwaar tegen maken. U kunt dit doen door een brief te sturen naar uw werkgever. In de brief moet u uitleggen waarom u bezwaar maakt tegen de inhouding van uw loon.
Hulp inschakelen
Als u het niet eens bent met uw werkgever over het inhouden van loon, kunt u hulp inschakelen. U kunt contact opnemen met de vakbond of met het Juridisch Loket.