Mag een werkgever langskomen bij ziekte?

Ziek zijn is vervelend, maar helaas onvermijdelijk. Als werknemer heb je recht op ziektekostenverlof, maar wat mag je werkgever wel en niet van je verwachten tijdens je ziekteverzuim? In deze blog bespreken we de regels rondom controle bij ziekteverzuim, beantwoorden we de vraag of een werkgever zomaar langs mag komen en geven we tips voor een soepele re-integratie.

Controle bij ziekteverzuim

Een werkgever heeft de verantwoordelijkheid om de re-integratie van zieke werknemers te bevorderen. Dit houdt in dat de werkgever mag controleren of je wel echt ziek bent en of je je aan de regels houdt. De werkgever mag dit zelf doen, maar schakelt in de meeste gevallen de arbodienst of bedrijfsarts in.

Mag een werkgever langskomen?

Ja, een werkgever mag in principe langskomen bij ziekte, maar er zijn wel grenzen. De werkgever mag:

  • Een afspraak maken om langs te komen. Dit mag alleen op een redelijk tijdstip en de werknemer mag weigeren als hij/zij hier geen zin in heeft.
  • Vragen om een medische verklaring. De werknemer is niet verplicht om deze te geven, maar de werkgever mag wel een eigen bedrijfsarts inschakelen voor een second opinion.
  • Controleren of de werknemer zich aan de regels houdt. De werknemer mag bijvoorbeeld niet op vakantie gaan of werken voor een andere werkgever tijdens zijn/haar ziekteverzuim.

De werkgever mag niet

  • Zomaar langskomen zonder afspraak. De werkgever heeft geen recht om zomaar de woning van de werknemer te betreden.
  • Medische informatie eisen. De werknemer is niet verplicht om details over zijn/haar ziekte te delen.
  • De werknemer onder druk zetten om te komen werken. De werknemer heeft het recht om ziek te zijn en te herstellen.

Tips voor een soepele re-integratie

  • Communiceer open en duidelijk met je werkgever. Houd je werkgever op de hoogte van je herstelproces en bespreek wanneer je denkt weer aan de slag te kunnen.
  • Werk samen met de arbodienst of bedrijfsarts. Deze professionals kunnen je helpen bij je re-integratie en adviseren je werkgever over passende werkzaamheden.
  • Maak een plan voor je re-integratie. Dit plan bespreekt je herstelproces, de opbouw van je werkzaamheden en de ondersteuning die je nodig hebt.

Conclusie

Ziek zijn is vervelend, maar er zijn regels die werknemers en werkgevers beschermen. De werkgever mag controleren of je wel echt ziek bent, maar mag je privacy niet schenden of onder druk zetten om te komen werken. Door open te communiceren en samen te werken met de arbodienst of bedrijfsarts, kan de re-integratie soepel verlopen.