Mag een werkgever verlof weigeren?

Vakantie, ouderschapsverlof, calamiteitenverlof: er zijn verschillende soorten verlof waar je als werknemer recht op hebt. Maar mag een werkgever zomaar je verlofaanvraag weigeren? In deze blog bespreken we de wettelijke regels rondom verlof en de uitzonderingen daarop. We geven je ook tips over wat je kunt doen als je werkgever je verlof weigert.

Wettelijke regels rondom verlof

De wet bepaalt dat je als werknemer recht hebt op verschillende soorten verlof, waaronder:

  • Vakantiedagen: Je hebt recht op ten minste 20 vakantiedagen per jaar. In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen meer vakantiedagen zijn geregeld.
  • Ouderschapsverlof: Bij de geboorte van een kind heb je recht op ouderschapsverlof. Dit verlof bedraagt in totaal 16 weken, waarvan je partner er 6 weken van op moet nemen.
  • Calamiteitenverlof: Als er calamiteiten zijn, zoals een sterfgeval in de familie of een plotselinge ziekte van je kind, heb je recht op calamiteitenverlof.
  • Ziektekostenverlof: Als je ziek bent, heb je recht op ziektekostenverlof. De eerste twee dagen van je ziekteverlof zijn voor eigen rekening, daarna betaalt je werkgever je loon door.

Uitzonderingen op de wettelijke regels

In sommige gevallen mag je werkgever je verlofaanvraag weigeren. Dit kan bijvoorbeeld als:

  • Er een zwaarwegend bedrijfsbelang is: Als je afwezigheid de bedrijfsvoering ernstig verstoort, kan je werkgever je verlof weigeren.
  • Je te weinig vakantiedagen hebt: Je mag alleen vakantiedagen opnemen die je ook daadwerkelijk hebt opgebouwd.
  • Je niet tijdig je verlofaanvraag hebt ingediend: In de cao of arbeidsovereenkomst kan een termijn staan voor het indienen van verlofaanvragen. Als je te laat je aanvraag indient, kan je werkgever deze weigeren.

Wat te doen als je verlof geweigerd wordt

Als je werkgever je verlofaanvraag weigert, is het belangrijk om te bezien of hij/zij een gewichtige reden heeft voor de weigering. Als dat niet het geval is, kun je de volgende stappen ondernemen:

  • Ga in gesprek met je werkgever: Probeer in gesprek met je werkgever tot een oplossing te komen. Misschien is het mogelijk om je verlof op te nemen in een andere periode of om je werkzaamheden te verdelen over je collega’s.
  • Neem contact op met je vakbond: Als je lid bent van een vakbond, kan je vakbond je helpen bij het bespreken van je verlofaanvraag met je werkgever.
  • Dien een klacht in bij de kantonrechter: Als je van mening bent dat je werkgever je verlof ten onrechte heeft geweigerd, kun je een klacht indienen bij de kantonrechter.

Conclusie

Als werknemer heb je recht op verschillende soorten verlof. In sommige gevallen mag je werkgever je verlofaanvraag weigeren, maar hier zijn wel strenge regels aan verbonden. Als je verlof geweigerd wordt, is het belangrijk om te bezien of je werkgever een gewichtige reden heeft voor de weigering. Als dat niet het geval is, kun je verschillende stappen ondernemen om je recht op verlof te claimen.