Maximale inkomsten uit onbalansmarkten? Zo optimaliseer je jouw EMS

De energiemarkt is al een tijdje continu in beweging, en daar waar bedrijven vroeger simpelweg stroom inkochten tegen vaste tarieven, is energiehandel veranderd in een spel van snelheid, intelligentie en flexibiliteit. Dit heet de onbalansmarkt; een dynamische arena waarin de bedrijven die snel kunnen schakelen, grote financiële voordelen behalen. En om echt te kunnen profiteren, heb je een slim en responsief EMS systeem nodig.

Waarom de onbalansmarkt zoveel potentie heeft

Het elektriciteitsnet is voortdurend in evenwicht, of dat is in ieder geval de bedoeling. Toch is er vaak een mismatch tussen vraag en aanbod. Wanneer er te veel of te weinig stroom op het net staat, ontstaan er prijspieken en -dalen. Wie snel reageert op deze schommelingen, profiteert door elektriciteit te leveren of juist af te nemen op de meest lucratieve momenten.

Emmett Green ziet momenteel vooral kansen in de onbalans- en frequentiemarkten, omdat hier de grootste prijsschommelingen optreden. Op termijn worden ook GOPACS en aFRR interessant, maar de directe winstkansen liggen nu bij systemen die real-time kunnen schakelen.

De rol van een slim EMS in energiehandel

Een slim EMS systeem integreert alle energie-assets achter de meter. Het maakt van losse onderdelen als het ware één slim samenwerkend geheel. Met die systeem zijn bedrijven aan het stuur. Er hoeft niet handmatig ingegrepen te worden; dit gaat allemaal automatisch op basis van de meest gunstige marktomstandigheden.

Een goed geoptimaliseerd EMS kan onder meer:

  • Real-time marktprijzen analyseren en automatisch bepalen wanneer het gunstig is om stroom te verkopen of juist op te slaan.
  • Energiestromen balanceren tussen assets zoals batterijen, e-boilers en thermal batteries, zodat energie altijd optimaal wordt ingezet.
  • Snel reageren op netonbalans, door direct vermogen aan te passen zodra er een prijssignaal komt.
  • Voorspellende algoritmen gebruiken, zodat beslissingen niet alleen op basis van de huidige situatie worden genomen, maar ook op basis van verwachte marktbewegingen.

Zo haal je het maximale uit je EMS

Om de winsten te behalen in de onbalansmarkt, moet een EMS niet alleen slim zijn, maar ook goed zijn afgestemd op de specifieke assets en marktstrategie van een bedrijf. Dit betekent:

  1. Koppel alle relevante assets – Het doel is idealiter dat het EMS alle flexibele energiebronnen binnen het systeem kan aansturen, van batterijen tot warmtesystemen.
  2. Gebruik geavanceerde algoritmen – Een EMS dat leert van eerdere marktbewegingen en toekomstige fluctuaties kan voorspellen, verdient zichzelf sneller terug.
  3. Reageer snel op prijssignalen – De onbalansmarkt beweegt snel. Een EMS moet daarom in staat zijn om binnen seconden beslissingen te nemen en vermogen bij te sturen.

Monitor en optimaliseer continu – Energiehandel is dynamisch, maar met regelmatige optimalisatie en datagedreven aanpassingen kun je er zeker van zijn dat je altijd voorop blijft lopen.