Tijd voor tijd is een populaire regeling waarbij werknemers extra gewerkte uren compenseren met vrije tijd. Maar mag een werkgever tijd voor tijd weigeren? In deze blog bespreken we de regels rondom tijd voor tijd en beantwoorden we de vraag of een werkgever dit mag weigeren.
Wat is tijd voor tijd?
Tijd voor tijd is een flexibele arbeidsvoorwaarde waarbij werknemers extra gewerkte uren inruilen voor vrije tijd. Dit kan op verschillende manieren, zoals:
- Een extra vrije dag opnemen voor elke 8 overgewerkte uren.
- Eerder naar huis gaan op een dag dat je eerder bent begonnen.
- Een lang weekend opnemen door een paar extra dagen te werken.
Tijd voor tijd is een aantrekkelijke regeling voor zowel werkgevers als werknemers. Werkgevers hebben minder te maken met uitbetaling van overuren en werknemers hebben meer flexibiliteit over hun werktijden.
Mag een werkgever tijd voor tijd weigeren?
Of een werkgever tijd voor tijd mag weigeren hangt af van de volgende factoren:
- De cao: In de cao van jouw sector kan staan of er afspraken zijn over tijd voor tijd. Als er in de cao staat dat werkgevers tijd voor tijd moeten aanbieden, dan mag je werkgever dit niet weigeren.
- Bedrijfsreglement: In het bedrijfsreglement van jouw werkgever kan staan of er afspraken zijn over tijd voor tijd. Als er in het bedrijfsreglement staat dat werkgevers tijd voor tijd mogen weigeren, dan mag je werkgever dit doen.
- Arbeidsovereenkomst: In jouw arbeidsovereenkomst kan staan of er afspraken zijn over tijd voor tijd. Als er in jouw arbeidsovereenkomst staat dat je werkgever tijd voor tijd mag weigeren, dan mag je werkgever dit doen.
Let op: Als er in de cao, het bedrijfsreglement of jouw arbeidsovereenkomst niets staat over tijd voor tijd, dan mag je werkgever dit in principe niet weigeren.
Rechten van de werknemer
Als werknemer heb je een aantal rechten met betrekking tot tijd voor tijd:
- Je mag altijd verzoeken om tijd voor tijd. Je werkgever mag dit verzoek niet zomaar weigeren.
- Je werkgever moet je een duidelijke reden geven als hij je verzoek om tijd voor tijd weigert.
- Je mag in overleg met je werkgever afspraken maken over hoe je tijd voor tijd wilt opnemen.
Tips voor werknemers
Als je werkgever tijd voor tijd weigert, kun je de volgende tips in overweging nemen:
- Vraag je werkgever om een duidelijke uitleg waarom hij je verzoek weigert.
- Ga in gesprek met je werkgever om te kijken of er een andere oplossing mogelijk is.
- Neem contact op met je vakbond of juridisch adviseur als je denkt dat je rechten worden geschonden.
Conclusie
Tijd voor tijd is een flexibele arbeidsvoorwaarde die voordelen biedt voor zowel werkgevers als werknemers. In de meeste gevallen mag een werkgever tijd voor tijd niet weigeren. Als je werkgever je verzoek om tijd voor tijd weigert, heb je als werknemer een aantal rechten.