In de zomer kan het in Nederland flink warm worden. Voor veel mensen is het dan niet prettig om te werken. Maar mag je werk weigeren als het te warm is?
De wet
In het Arbobesluit is bepaald dat de temperatuur op de werkplek geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid van de werknemers. Dit betekent dat de werkgever ervoor moet zorgen dat de temperatuur niet te hoog is.
Voor kantoren geldt dat de ideale temperatuur tussen de 23 en 26 graden Celsius ligt. Voor intensief lichamelijk inspannend werk is dit maximum 26 graden Celsius. Voor zeer lichamelijk inspannend werk is dit maximum 25 graden Celsius, mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer zijn dan 23 graden Celsius.
Als de temperatuur te hoog is
Als de temperatuur op de werkplek te hoog is, kan dit gezondheidsrisico’s opleveren. Je kunt dan last krijgen van klachten als:
- Uitdroging
- Oververhitting
- Kramp
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
Als je deze klachten krijgt, moet je dit aan je werkgever melden. De werkgever moet dan maatregelen nemen om de temperatuur te verlagen.
Mag je werk weigeren?
Op grond van de wet mag je werk niet zomaar weigeren. Je moet eerst proberen om de situatie op te lossen met je werkgever. Als je er samen niet uitkomt, kun je een klacht indienen bij de Arbeidsinspectie.
De Arbeidsinspectie kan dan eisen dat de werkgever maatregelen neemt. Is de temperatuur hoger dan 40 graden Celsius, dan kan de Arbeidsinspectie het werk zelfs stilleggen.
Tips
Als je bang bent dat het te warm wordt op je werk, kun je de volgende tips volgen:
- Drink voldoende water
- Draag lichte kleding
- Neem regelmatig pauzes in een koele ruimte
- Werk niet in de zon
Als je toch klachten krijgt, ga dan naar huis en laat je behandelen.