De wondere wereld van enveloppen

We kennen natuurlijk allemaal wel de standaard witte envelop. Iedereen vindt het eigenlijk wel leuk om zo’n envelop te ontvangen, want er is vaak nieuws. Tenzij het natuurlijk een blauwe variant is, die moffelen we soms maar liever even weg. Wist je echter dat er naast die standaard papieren envelop, een keur aan andere enveloppen is? Zo zijn er speciale enveloppen die worden gebruikt voor kostbare verzendingen, of enveloppen met bubbels. In deze blog duiken we net wat verder dan de gewone witte envelop en vertellen we je wat meer over de verschillende enveloppen die er zijn.

De envelop: een eeuwenoud principe

Voordat we het gaan hebben over de verschillende soorten enveloppen die er zijn, leek ons een stukje geschiedenis wel op zijn plek. Want die envelop, daar maken we al heel lang gebruik van hoor. Waar wij voor het schrijven van dit blog dachten dat de envelop iets is van de afgelopen paar honderd jaar, kwamen wij bedrogen uit. De envelop is namelijk al iets wat werd gebruikt ruim 2000 jaar voor Christus. Hier hadden ze nog niet die prachtige witte, nette enveloppen. Nee, men maakte toen gebruikt van dierenhuiden of een kleiblok als envelop. Moet je nagaan wat je zou betalen aan verzendkosten, wanneer je dan een kaartje in een envelop van klei verstuurt…

Een envelop als beschermingsmateriaal

In de 17e eeuw werden brieven zo gevouwen, dat de inhoud werd beschermd voor nieuwsgierige ogen. Dit gebeurde vaak nog met een prachtig zegel van was. De echte papieren enveloppen voor commercieel gebruik ontstonden pas in 1820. Waar toen nog de envelop vooral werd gebruikt voor het versturen van briefpost, worden er nu tegenwoordig soms hele pakketjes in een envelop verstuurd. Om die pakketjes echter veilig aan te laten komen, is vaak een speciale aanpak nodig. Zo werden er de afgelopen jaren steeds meer specialistische enveloppen ontwikkeld voor verschillende doeleinden.

De luchtkussen enveloppen: een beetje opgeblazen

We kennen natuurlijk allemaal wel bubbeltjesfolie, ook wel noppenfolie genoemd. We krijgen het vaak toegestuurd bij kostbare pakketjes, of pakketjes waarvan de inhoud kwetsbaar is. Het is een plastic folie met daarin allemaal kleine bubbeltjes gevuld met lucht. Een uitstekend beschermingsmateriaal en daarnaast is het heerlijk om lekker weg te ploppen met deze folie voor stress relieve. Er zijn nu ook speciale enveloppen gemaakt van deze handige noppenfolie, deze noemen we luchtkussen enveloppen. Deze luchtkussen enveloppen zijn uitermate geschikt voor de verzending van kwetsbare producten. Zo weet je zeker dat je zending veilig aankomt.

Honingraat enveloppen: zonder bijen

Luchtkussen enveloppen hebben echter één groot nadeel. Kun je al raden welke? Juist, ze zijn voor een deel gemaakt van plastic. En plastic, is eigenlijk iets waar we zo snel mogelijk van af moeten. Plastic is namelijk enorm slecht voor het milieu, alleen dat wist jij waarschijnlijk ook wel. Maar nu zitten we met een dilemma. We willen onze kwetsbare producten veilig verzenden, maar liever geen gebruik maken van plastic. Wat kunnen we doen? Maak kennis met honingraat enveloppen. Een envelop voor 100% gemaakt van papier met dezelfde schokdempende eigenschappen als noppenfolie. Er zit namelijk honingraatpapier in verwerkt. En nee grappenmaker, dit wordt gemaakt zonder bijen.

Transparante enveloppen: niet duurzaam, maar wel handig

Een andere envelop die we tegenwoordig zien is de transparante envelop, al dan niet met een herbruikbare plakstrip. Over het algemeen wordt er veel drukwerk in verzonden. Zo zie je vaak terug dat er nieuwsbrieven, brochures, catalogussen en ander reclamemateriaal in wordt verzonden. Dankzij de transparantie van de envelop, geeft het de zending een luxe uitstraling. Een groot voordeel is ook dat de ontvanger direct kan zien wat er in de envelop zit, nog voordat deze geopend is. Bij reclame is dit zeker handig. Je kunt de nieuwsgierigheid van de ontvanger namelijk al wekken, voordat de envelop ongeopend weg wordt gegooid.

Niet schrikken: monsterzakken!

De transparante enveloppen zijn gemaakt van plastic, dus niet zo duurzaam, maar ze zijn wel reuzehandig. Al hoewel, is het heel goed mogelijk dat er in de toekomst ook transparante enveloppen van papier op de markt komen. De transparante zakken van papier zijn immers al op de markt verkrijgbaar. Zoek je toch een goede én duurzame manier om jouw drukwerk mee te verzenden? Dan kun je gebruikmaken van monsterzakken. Die hebben echter niks met vampiers, of weerwolven te maken. Je kunt er echter wel een monsterlijke hoeveelheid aan documenten in kwijt.  Deze grote enveloppen kun je daarbij ook nog eens gebruiken om kleding mee te verzenden. Handig toch?

Securitex enveloppen: secure verzonden

In het verzendproces waarin jij je envelop op de bus doet en de envelop naar de ontvanger gaat, gebeurd er heel wat met die ene envelop. Zo gaat hij door machines, door meeredere handen en komt hij uiteindelijk terecht bij de ontvanger. Heb je een zeer een belangrijk document? Zoals een contract, of een erg belangrijke brief, dan wil je natuurlijk zeker weten dat je envelop veilig en ongeschonden aankomt. In dat geval kun je het beste gebruikmaken van securitex enveloppen. Deze enveloppen zijn praktisch onscheurbaar en waterafstotend. Met zo’n envelop weet je zeker dat jouw zending veilig en ongeschonden aankomt.

Kartonnen enveloppen en bordrug enveloppen voor al je foto’s

Tegenwoordig maken we veel van onze foto’s met onze telefoon. Even snel een selfie daar, even een foto van de schattige kinderen met de hond maken… We gaan echter ook tegenwoordig steeds vaker naar een professionele fotograaf om foto’s te laten maken. Die foto’s moeten natuurlijk afgedrukt worden en worden opgestuurd. Het laatste waar je dan wel op zit te wachten is dat je foto’s arriveren met allerlei kreuken en vouwen in de post. Om dit te voorkomen, kunnen fotografen gebruikmaken van een massief kartonnen enveloppen, of bordrug enveloppen. Die laatste heeft een kartonnen plaatje. Zo kunnen je kostbare foto’s niet worden gevouwen in de post.

De paklijst envelop: voor grote zendingen

Als je grotere pakketten gaat verzenden, maak je vaak gebruik van een paklijst. Hierop staat wat er allemaal in je zending zit. Deze paklijst wil je natuurlijk graag meesturen bij je zending. Maar waar doe je deze in? Juist! In paklijst enveloppen. Een paklijst envelop is een hoesje dat zelfklevend is en op de zending kan worden geplakt. Wanneer de envelop eenmaal is opgeplakt valt de envelop niet meer simpel te verwijderen. Niet alleen kun je een paklijst in deze enveloppen doen. Het is ook mogelijk om een factuur of garantiebewijs in de envelop te stoppen. Reuzehandig dus, zo’n paklijst envelop.

Zoals je ziet zijn er dus enveloppen in alle soorten en maten, voor allerlei doeleinden. We hopen dat je van deze blog wat meer bent opgestoken, zodat je nu altijd weet welke envelop je moet kiezen.